Blog: Arbeidsmarktcommunicatie, een vak apart

maandag 31 juli 2017

Medewerkers vormen een belangrijk onderdeel van het succes van uw organisatie. Betrokken medewerkers die geloven in de missie van de organisatie en een stapje extra zetten wanneer dat nodig is: dat is de wens van iedere organisatie. Om de beste medewerkers te werven én te behouden, is de juiste arbeidsmarktcommunicatie noodzakelijk.

Een afgeleide 

Arbeidsmarktcommunicatie is een afgeleide van de overall marketing- en communicatiestrategie. Het is dan ook essentieel dat de communicatie richting de arbeidsmarkt overeenkomt met datgene waar uw organisatie voor staat en in lijn ligt met uw overige communicatie. Staat uw bedrijf bijvoorbeeld voor creativiteit, dan moet dit ook in uw arbeidsmarktcommunicatie terugkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw advertentie voor het werven van medewerkers op een verassende manier is vormgegeven.

Een structurele aanpak

Als u regelmatig nieuwe medewerkers zoekt, dan is het raadzaam om hier een heldere strategie voor te maken. Een strategie die voorkomt dat u ad-hoc acties onderneemt, die niet het gewenste effect hebben. Het vertrekpunt van een goede strategie is het inzichtelijk maken van de behoefte: hoe gaat  de organisatie zich ontwikkelen in de komende jaren en welke medewerkers passen hierbij? Welke medewerkers zoeken we en wat verwachten we van hen? Deze vragen zijn essentieel om regelmatig als organisatie bij stil te staan, ook op het moment dat u geen vacatures heeft.

Niet alleen voor vacatures

Arbeidsmarktcommunicatie bestaat niet alleen uit het werven van nieuwe medewerkers. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan uw interne organisatie oftewel uw “employerbranding”. Medewerkers die ambassadeurs zijn van uw organisatie, zijn goud waard.  Een medewerker die een (potentiële) sollicitant uitlegt waarom het geweldig is om voor uw organisatie te werken: daar kan geen andere vorm van communicatie tegenop.

De inzet van social media past hier perfect bij; denk aan een medewerker die vertelt op Facebook hoe leuk het personeelsfeestje was of iemand die op LinkedIn enthousiast vertelt over het project dat hij zojuist heeft afgerond.

Kortom: arbeidsmarktcommunicatie start bij de juiste strategie!


Naar het overzicht van blog berichten