Checklist: content creatie

woensdag 4 november 2015

De juiste content op social media.

Het gebruik van social media is de afgelopen jaren in rap tempo gestegen en is onmisbaar bij het bereiken van een doelgroep, ongeacht of het bedrijven of personen betreft. De inzet van social media behoort een onderdeel te zijn van de marketing- en communicatiestrategie en bij te dragen aan de gestelde doelstellingen. De content (de berichten) is afhankelijk van de gewenste boodschap en gestelde doelstelling. Maar hoe creëert u de optimale content?

Bij het creëren van content zijn een aantal tips en tricks handig om te weten:

vinkjeStem de content af op de doelgroep

Het is noodzakelijk content af te stemmen op de doelgroep. Houd de doelgroep ten alle tijden voor ogen wanneer de content geschreven wordt. Vraag daarbij altijd af; ‘zou de doelgroep deze content interessant vinden? Heeft de content een meerwaarde voor de doelgroep en is het interessant om te delen?’. Boeiende content deelt de lezer, wat weer potentiele nieuwe volgers aantrekt.

vinkjeWat is het doel?

De inzet van social media kan verschillende doelen hebben. Is het met name kennis delen, beïnvloeden van imago of gedrag? Het doel van de inzet van social media, is de basis voor de ontwikkeling van de content.

vinkjeLaat expertise zien

Door de juiste content kan een bedrijf zijn of haar expertise over een bepaald product of dienst laten zien. De inhoud van de berichtgeving kan bijvoorbeeld gaan over een product of dienst, waarbij een oplossing voor een specifiek probleem wordt omschreven.

vinkjeKijkje achter de schermen

Naast product- of dienstgerelateerde content kan ook meer informatie over het bedrijf zelf gepost worden. Daarnaast vinden lezers het altijd leuk om meer te weten te komen van de cultuur of sfeer binnen een bedrijf. Geef achtergrondinformatie; laat bijvoorbeeld medewerkers aan het woord over de werkwijze binnen een bedrijf. Op deze manier kan een bedrijf zich onderscheiden ten opzichte van anderen.

vinkjePlanning

Om richting te geven aan de inhoud van de content, is het verstandig te werken met een jaarplanning. Bepaal verschillende thema’ s/onderwerpen die bijdragen aan de eerder geformuleerde doelstellingen. Vervolgens is het handig vast te stellen hoe vaak er per thema een post geplaatst wordt. Stel hiervoor richtlijnen op zodat de inhoud per berichtingeving verschillend blijft. Om altijd content voor handen te hebben is het slim om voor twee maanden berichten ‘op de plank’ te hebben. Naast geplande content is het nuttig in te spelen op actualiteiten. Hiermee trekt men over het algemeen nog meer aandacht.

Om te bepalen wat de juiste content is voor uw social media kanalen, is het verstandig om eerst de huidige inzet te analyseren. Wat werkt er wel en wat niet? Draagt de content bij aan de geformuleerde doelstellingen? Wij helpen u graag met deze stappen.


Naar het overzicht van blog berichten