Checklist: I have a dream... Hoe schrijf ik een onuitwisbare speech?

woensdag 22 juli 2015

U wordt gevraagd voor een bijdrage als inleider bij een seminar, u opent uw eigen bedrijfspand of er is een feest van een collega waar u mag spreken. Momenten waar u de kans hebt echt uw luisteraars te bereiken. Per slot van rekening staat iedereen met de ogen op u gericht, afwachtend wat u gaat vertellen. Echter hoe maakt u van dat moment een feestje? Hoe maakt u een onuitwisbare indruk door een passende speech? Onderstaand een aantal zaken die van belang zijn bij het schrijven van een speech:

vinkje

Scan uw publiek
Wees bewust voor wie u spreekt. Stem uw tone of voice, uw houding en uw onderwerpkeuze af op uw publiek. Schrijf altijd een toespraak op maat zodat u het publiek kunt ‘raken’.

 

vinkje

Denk na over uw kernboodschap
Denk goed na over de kernboodschap. Deze boodschap komt telkens terug in uw gehele speech. Dit kan door een vraag te stellen die u gedurende de toespraak herhaaldelijk op verschillende manieren beantwoordt. Of stel een voorbeeld waar u gedurende de speech regelmatig aan refereert. Bepaal uw rode draad en herhaal uw boodschap door woorden te benadrukken en voorbeelden aan te halen.
 

vinkje

Breng structuur aan
Breng structuur aan in uw speech, houd het kort en krachtig. Begin met een korte inleiding en benoem dan reeds uw boodschap. Kies zorgvuldig uw opbouw in uw speech. Bijvoorbeeld door een van onderstaande varianten:
 

  • Verleden, heden, toekomst
  • Probleem, analyse, oplossing
  • Wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom

Zorg na het middenstuk weer voor herhaling van uw kernboodschap (eventueel een korte samenvatting) en eindig met een krachtig slot.

vinkje

Laat uzelf zien en gebruik theater
Een goede tekst is één, maar het moet natuurlijk ook goed gebracht worden. Het publiek moet u geloven! Gebruik lichaamstaal en vertel iets persoonlijks, dat straalt vertrouwen uit. Ook een voorwerp (bijvoorbeeld een foto of kunstwerk) kan goed werken als leidraad voor uw verhaal of als voorbeeld om uw speech kracht bij te zetten.


vinkjeDoe het natuurlijk
Straal energie en enthousiasme uit, maar blijf vooral dicht bij uzelf. Gebruik vooral uw eigen spreektaal. Doe waar u zich happy bij voelt en bepaal of u een spreekgestoelte gebruikt waar u de uitgeschreven speech oplegt of dat u werkt met een headset en u een klein formaat kaartjes in uw hand houdt, waar de rode draad van de speech op geschreven staat. Maak contact met het publiek en het belangrijkste blijft; ga geen onnatuurlijke dingen verzinnen, blijf uzelf!
 

vinkjeBereid het goed voor
Schrijf de toespraak uit en markeer de kernwoorden behorende bij de kernboodschap. Lees de speech hardop voor, zodat u weet hoe de woorden klinken. Zo gaat u deze gemakkelijker onthouden en hoeft u niet tijdens de speech de gehele tijd op uw papier te staren. Toets de speech ook bij een vriend of collega, hij/zij kan u nog enkele tips geven. Tot slot; begin ruim op tijd zodat u ook enkele dagen de speech kunt overdenken.

Kortom: een speech doet u niet even ‘tussendoor’. Een goede voorbereiding is essentieel en dé manier om uw publiek in verroering te brengen en zelf ook te genieten. Maak er een feestje van en ontvang uw verdient applaus na afloop!

 


Naar het overzicht van blog berichten