Hoe komt u tot écht nieuwe ideeën?

dinsdag 16 december 2014

Plannen voor 2015 zijn volop in de maak. Een jaar met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en nieuwe ideeën. Maar hoe komt u nu tot een écht nieuw idee? Hoe laat u even los wat is, om vervolgens aan de slag te kunnen gaan met het uitwerken van de beste nieuwe ideeën?

Even brainen

Iedereen kent het wel en heeft vast eens aan een sessie deelgenomen: brainstormen. We kunnen wel zeggen de bekendste manier om tot nieuwe ideeën te komen. U zit met meerdere personen in een ruimte om middels bepaalde brainstormtechnieken outside the box te denken en vervolgens volop creatieve ideeën te spuien. Met een goede begeleider en creatieve technieken kunnen de beste ideeën naar boven komen. Maar met iedereen binnen de organisatie brainstormen is vaak geen optie. Zorg binnen uw onderneming dus voor een cultuur waarin nieuwe ideeën geboren mogen worden en welkom zijn. Tijdens een brainstorm kunt u zo ieders idee een eerlijke kans geven. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden…

Onverwachte momenten

Het kan ook zomaar dat een idee vanzelf komt, erg vaak juist. Tijdens het hardlopen, fietsen of tuinieren bijvoorbeeld. Dat zijn routinematige handelingen waarbij stofjes vrijkomen in de hersenen. Omdat de handeling zo vanzelf gaat, ontstaat er ruimte voor creativiteit. Wel zo handig dat u dus een pen en papier bij de hand hebt tijdens het tuinieren, of anno 2015 een slimme telefoon, waar u deze ideeën in kunt noteren.

Ga ook eens een middag in een café of andere openbare ruimte zitten en luister gewoon naar wat er verteld wordt. Plan een bezoek aan een ander land. Stap letterlijk uit uw dagelijkse omgeving en beleef iets nieuws. Onze hersenen slaan onbewust veel details op die later wel eens tot juist dat ene idee kunnen leiden. Maar schrijf vooral ook mee, ook al lijkt het in eerste instantie irrelevant. Doorstrepen kan altijd nog.

Continu proces

Ook tijdens dagelijkse bezigheden is het nuttig om af en toe uw werkzaamheden even naast u neer te leggen. Ga via internet op zoek naar inspiratie; bezoek bekende en minder bekende merken uit een hele andere branche en andere landen en leer van hoe zij zaken aanpakken. Struin Pinterest af voor inspirerende beelden die u bewust bekijkt, beeld voor beeld en waarbij u per beeld één element opschrijft, om welke reden dan ook. Is er een verbinding tussen de elementen?

Spar met ondernemers die verstand hebben van zaken, maar ook met mensen die dat juist niet lijken te hebben. Zij hebben weer een hele andere kijk op bepaalde dingen. Eigenlijk is het bedenken van ideeën een continu proces, iets waar u altijd mee bezig bent maar vaak ook iets wat u overkomt.


Naar het overzicht van blog berichten