Infographics – van droge tekst naar sprekende visualisaties

dinsdag 28 oktober 2014

Infographics, de term wordt steeds vaker gebruikt en steeds meer organisaties passen het toe. Wat is het nu precies, wat kun je er mee en hoe maak je een infographic?

Gewone grafiek of infographic?

Een infographic (samenvoeging van information graphics) geeft een informatieve weergave van allerlei onderwerpen, door een combinatie van tekst en beeld. Een infographic kan dus in allerlei vormen voorkomen, zoals een kaart, grafiek, instructieve tekening of interactieve applicatie. Doel is in ieder geval om informatie, data en kennis overzichtelijk over te dragen. Eigenlijk zijn infographics dus al heel oud, de ‘ouderwetse’ grafieken en kaarten zijn ook een soort van infographics, toch?

Infographics van nu

Tegenwoordig zijn infographics meer strip-achtige illustraties waarbij fotografie, lijnen, kleuren, teksten, cijfers en beelden door elkaar worden gebruikt om informatie te geven over bepaalde onderwerpen. Beelden en tekst zijn in infographics ondersteunend aan elkaar. Mensen zijn visueel ingesteld, beelden zeggen vaak meer dan woorden. Een infographic kan dus complexere onderwerpen begrijpelijk maken door de boodschap te visualiseren. Bovendien onthouden mensen beelden sneller dan tekst. Infographics kunnen informatie over uw bedrijf, proces of product dus toegankelijk maken voor uw doelgroep zonder lappen tekst te hoeven gebruiken.

Wat komt er in?

Het maken van een infographic bestaat uit twee onderdelen; de data en de vormgeving. Zoals met ieder communicatiemiddel is het advies; denk goed na over wat er in komt te staan. Welke informatie is belangrijk? Het doel is mensen te informeren en kennis over te dragen. De informatie dient interessant te zijn voor uw doelgroep zodat mensen het ook online verder gaan delen.

Be creative!

Heeft u de inhoud bepaald, dan kan een vormgever met het ontwerp aan de slag. Er zijn geen vaste regels voor het ontwerpen van infographics, ontwerpers kunnen hun creativiteit dus helemaal de vrije loop laten gaan wat betreft vorm en ontwerp. Zo bedacht Paul Marcinkowski onderstaande infographic over Amerikanen en tatoeages. Zorg er in ieder geval voor dat de infographic past bij uw volledige huisstijl. Houd het simpel en beperk het kleurgebruik om het overzicht te bewaren.

             Infographic voorbeeld1

 

 


Naar het overzicht van blog berichten