Checklist: Ja, ik wil een site die op mobile devices goed werkt

woensdag 30 december 2015

Zoals de meesten wel zullen weten heeft Google afgelopen jaar besloten websites die mobile friendly zijn voorrang te geven in de vindbaarheid. Als u dus geen responsive site of in ieder geval geen mobiel vriendelijke site hebt, is uw site slechter vindbaar. Indien u als bedrijf besluit in een ‘mobiele website’ te investeren, is het handig om er iets vanaf te weten zodat u het websitebureau waarmee u samenwerkt ook kunt briefen en bevragen.

Onderstaand een aantal tips om mee te nemen als u aan de slag wilt met een mobiel vriendelijke of responsive website:

vinkje

Gebruik richtlijnen van de Mobile friendly test

Indien u besloten heeft om in een nieuwe site te investeren, neem dan in de ontwikkeling de richtlijnen mee van de Google ‘Mobile-friendly test’. De richtlijnen zijn handig om te weten en mee te nemen in uw gesprek met het websitebureau.

vinkje

Zorg dat de site SEO geoptimaliseerd is

Indien de website mobiel vriendelijk is, is het belangrijk om ook mobiel goed vindbaar te zijn (SEO = Search Engine Optimalisation). Check of de technische configuratie van de website klopt. Om goed vindbaar te zijn in de mobiele zoekresultaten, moet de website gebruik kunnen maken van de historie van de reguliere desktop website.

vinkjeKies voor een goede grafische opmaak

Doordat een mobiel schermpje nu eenmaal kleiner is dan een regulier bureauscherm, is het van belang een mobiel vriendelijke website grafisch anders op te maken. Zorg bijvoorbeeld voor ruimte rondom telefoonnummers en links zodat bezoekers er goed met hun vinger op kunnen klikken. Pas het menu aan zodat dit uitklapbaar wordt en toon slechts enkele pagina’s met weinig tekst.

vinkjeTekstgebruik aanpassen

Met dezelfde reden dat u grafisch  de website anders inricht, is het ook raadzaam goed na te denken over de tekst die u wilt laten zien. Less is more. Schrijf kort en krachtig, vertel alleen het meest essentiële en zet in de tekst aan tot actie!

vinkjeTest goed

Voordat u de mobiel vriendelijke website live plaatst, test deze uitvoering. Er zijn veel verschillende mobiele apparaten zoals de smartphone, laptop, tablet en smartwatch. Daarnaast zijn er nog vele verschillende merken apparaten, browsers en besturingssystemen. Test uw website uitvoerig op zoveel mogelijk verschillende apparaten. Niets zo slordig als teksten die door beeld lopen of icoontjes die niet downloaden.

Succes!


Naar het overzicht van blog berichten