Netwerken; nuttig of truttig?

maandag 25 juli 2011

Linked-in, Facebook, Schoolbank, nieuwe initiatieven van Google maar ook reeds lang bestaande netwerkclubs zoals de Rotary, Ronde tafel, Junior Kamer, Lionsclub of bijvoorbeeld de internationale Bilderberggroep. Netwerken is hot en blijft een tool dat nog steeds veel wordt toegepast. Netwerken is van alle tijden alleen de middelen veranderen!

Waarom netwerken?

Wat is de essentie van netwerken? Waarom zoek je liever ‘via via’ iemand om in dienst te nemen of een opdracht te geven? Het sleutelwoord is vertrouwen. We werken allemaal het liefste samen met iemand die we kennen, van wie we weten wat we kunnen verwachten. Netwerken is een nuttige manier om daarvoor te zorgen en vervelende verassingen en teleurstellingen zo veel mogelijk uit te sluiten.

Goed luisteren

Netwerken is echt niet te pas en te onpas een beetje truttig met je visitekaartjes strooien. Of alleen maar over je geweldige product praten. Nee! Het vraagt juist dat je goed luistert naar de ander en graag iets voor die ander doet. Het mooie aan netwerken is juist de gelijkwaardigheid en wederkerigheid ervan. Bij het onderhouden van je netwerk zijn daarom een paar do’s en dont’s:

Do’s:

  • Ben oprecht belangstellend.
  • Ken de onderwerpen waarin de mensen uit je netwerk geïnteresseerd zijn.
  • Wanneer iemand uit je netwerk aangeeft hulp te kunnen gebruiken, wees dan bereid een dienst te leveren.
  • Stuur je gesprekspartners een bedankje na een gesprek. Doe dit zo snel mogelijk en refereer aan de besproken onderwerpen of gemaakte afspraken.

Dont’s:

  • Laat niet alleen wat van je horen als je iemand nodig hebt.
  • Zet mensen niet onder druk, resultaat uit netwerken vergt tijd.
  • Vertrouwen is belangrijk. Doe niets dat het vertrouwen in jou kan beschamen.
  • Doe geen loze beloftes. Als je iets toezegt, kom dit dan na.

Succes!

Wilt u advies over strategische marketing- of communicatievraagstukken? Neem gerust contact op: 06-10582837 of p.deriks@viduro.nl.

 


Naar het overzicht van blog berichten