Gemeente Eijsden-Margraten

Gemeente Eijsden-Margraten

Inspiratieshot Positieve Gezondheid

Gemeente eijsden-margraten - positieve gezondheid

Van geitenwollen sokken-term naar succesvolle omgevingsparticipatie
Net als bij veel andere gemeenten was Positieve Gezondheid een van de uitgangspunten in het bestuursakkoord van Eijsden-Margraten. Om het gedachtegoed te laden gingen we aan de slag met de bijna voltallige groep bestuurders en volksvertegenwoordigers. 

Naast een stukje theorie en het delen van inspirerende voorbeelden uit de regio, gingen we aan de slag met een fictieve ruimtelijke casus: de plaatsing van drie windmolens naast een nieuwbouwwijk. Door in de huid van de inwoner te kruipen “Wat doet dit met jouw positieve gezondheid?” en vervolgens te zoeken naar win-win situaties vanuit beide kanten, ervaarden deelnemers dat de kans van slagen van de opgave vergrootte. Het andere gesprek maakte weer verbinding mogelijk tussen overheid en inwoner. 

De reactie van een deelnemend raadslid was veelzeggend: “Ik dacht dat Positieve Gezondheid een geitenwollen sokken-term was uit het sociaal domein, maar zie nu dat het gedachtegoed misschien nog wel meer van waarde is bij de vele ruimtelijke opgaven die we hier hebben.” 

Nieuwsgierig wat Positieve Gezondheid voor jouw organisatie of initiatief kan betekenen? De koffie staat klaar! 

Eijsden-Margraten inspiratieshot.jpg