De Overeenkomst  tussen Big Tech en Omgevingsmanagement

De Overeenkomst tussen Big Tech en Omgevingsmanagement

29 maart 2023

De overeenkomst tussen big tech en omgevingsmanagement

Het grootste mediabedrijf ter wereld maakt geen media (YouTube), het grootste overnachtingsbedrijf ter wereld bezit geen onroerend goed (AirBnB) en het grootste vervoersbedrijf ter wereld bezit geen enkel voertuig (Uber). Een van de grootste paradoxen van de moderne tijd: je hebt het product wat je aanbiedt niet in je bezit en toch kun je er een enorm succesvol bedrijf mee bouwen.

Procesmatig versus mensgericht optimaliseren
De vraag die bij de klassieke, wereldwijd bekende taxibedrijven centraal lag, was vooral procesmatig en vanuit de ‘binnenkant’ gedacht: “Hoe kunnen we ons bestaande businessmodel verbeteren?”, en: “Hoe kunnen we meer geld verdienen?”. 

Uiteindelijk kwamen de vrienden Uber om de hoek met een andere aanpak en zij stelden zichzelf mensgerichte vragen: “Wat zou de optimale oplossing zijn voor een persoon die van A naar B wil? Wat zijn hun belangen? Wat vinden zij nou écht belangrijk?”. Door op zoek te gaan naar de belangen van de doelgroep, konden zij blootleggen wat belangen en bezwaren waren. De conclusie van hun mensgerichte benadering? Mensen wilden vooral gemakkelijk vervoer kunnen regelen en relatief goedkoop van A naar B gebracht worden.

Viduro strategische denkers & impactvergroters is overtuigd van de bovenstaande, mensgerichte benadering als het gaat om omgevingsontwikkelingen. Door op mensgerichte wijze belangen met elkaar te verbinden, creëren we extra waarde die voortvloeit uit de voorgenomen ontwikkeling. 

Parkeergarage
Daar waar in een wijk bijvoorbeeld een parkeergarage wordt gebouwd, kan weerstand ontstaan bij bewoners. Door te focussen op eventuele gedeelde kansen, ontdekken we hoe we de parkeergarage óók van waarde kunnen laten zijn voor de omwonenden (de meerwaarde van het project). De bewoners geven aan dat ze graag meer natuur zouden zien in hun omgeving en niet naar een grijs gebouw willen kijken.  Zo creëren we waarde voor alle belanghebbenden: de lokale ondernemer die nu beter bereikbaar is en de bewoners die nu meer groen hebben in hun wijk.  

Getriggerd door dit verhaal? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar het overzicht