Talentontwikkeling

Talentontwikkeling

3 december 2019

Talentontwikkeling een hype? Niet als je het goed inzet!

‘Als je een vis beoordeelt op zijn vaardigheden om in bomen te klimmen, voelt hij zichzelf zijn hele leven een mislukking’. Albert Einstein had het al vroeg begrepen. Focus niet op zaken die mensen niet kunnen, maar besteed je aandacht aan waar iemand wel goed in is. Anno 2020 noemen we dat talentontwikkeling. Een populaire term waar bijna elke organisatie ‘wel iets’ mee doet. Dat ‘iets’ heeft vaak net niet het gewenste effect. Ik ben ervan overtuigd dat als je vol inzet op talentontwikkeling, je er vanzelf de vruchten van gaat plukken.

Ontdek het talent dat in jouw organisatie zit

Om talent centraal te zetten, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor talent er in jouw organisatie zit. Dat kun je simpelweg vragen aan je collega’s, maar er zijn ook diverse vragenlijsten (bijvoorbeeld deze of deze) en tools beschikbaar waarmee je talent naar boven haalt. Ook kun je met de DISC methode achterhalen welke stijl iemand heeft en hoe hij past in het team.

Wanneer je het talent in beeld hebt, begint het echte werk pas. Zet je organisatiedoelstellingen naast het talent dat in jouw organisatie zit en maak verbindingen. Op welke manier kan al het talent dat er is bijdragen aan de ambitie die je hebt? Zet mensen op de juiste plek. Laat ze doen waar ze goed in zijn, blij van worden en waarmee ze hun aandeel leveren. Mogelijk ontdek je witte vlekken. Welk talent heb je nodig, maar is niet aanwezig in je organisatie?

De voordelen van talentontwikkeling

De praktijk leert dat het inzetten op talent soms ook best spannend is. De organisatiestructuur kan er door veranderen. Collega’s die elkaar eerst niet zo goed kenden, gaan nu ineens meer samenwerken en het nieuwe werkgroepje dat is opgericht blijkt wel leuk, maar niet zo effectief te zijn. Geef het de kans. Op lange termijn gaat het voordelen bieden: jouw collega’s gaan met meer plezier naar hun werk, zijn productiever en er is minder ziekteverzuim. De kans dat je jouw organisatiedoelstellingen bereikt is op deze manier gewoon groter!

Ga ervoor!

Bij Viduro zien we steeds vaker dat organisaties durven te kiezen om talent een centrale plek te geven. Een keuze die vaak goed uitpakt. Ga er ook voor. Maak iemand in jouw organisatie verantwoordelijk voor talentontwikkeling en zorg dat jouw mensen zich als een vis in het water voelen!

Heb je behoefte aan advies over hoe talentontwikkeling toe te passen in jouw organisatie? We denken graag met je mee!

Bij de ontwikkeling van een nieuwe locatie zetten we samen met Dichterbij talent centraal.

Terug naar het overzicht