22 september 2022
3 Tips voor een vitale werkvloer
Werken aan een vitale werkvloer. De meeste bedrijven vinden dit belangrijk. Je medewerkers zijn immers het kapitaal van jouw bedrijf of organisatie. Vitale, gezonde werknemers zorgen voor meer productiviteit, betere resultaten en minder ziekteverzuim. Het is alleen niet zo makkelijk om de vitaliteit te verbeteren. Hoe komt dat eigenlijk?
Gedragsverandering is moeilijk. Meer bewegen, minder snoepen, vroeger naar bed. We wéten allemaal wel dat dat beter is voor onze gezondheid. Maar dat betekent niet dat we het ook doén. Adviezen over gezond gedrag, voorbeelden uitlichten van vitale collega’s; het werkt niet bij de meeste mensen. Sterker nog, vaak werkt het averechts! Al die aandacht voor gezondheid kan erg confronterend zijn voor medewerkers die zich niet gezond of vitaal voelen. En het wordt helemaal confronterend als medewerkers wel willen, maar het ze niet lukt om hun gedrag te veranderen.
Wat is dan wel een effectieve aanpak? In dit blog geef ik je 3 tips.
Tip 1: Werk vanuit positieve gezondheid
Gezondheid gaat over meer dan de afwezigheid van ziekte of beperkingen. Het gaat over veerkracht, het vermogen om je aan te passen aan een ziekte of beperking: positieve gezondheid. Een benadering vanuit positieve gezondheid gaat uit van dat wat medewerkers zélf belangrijk vinden. Wat levert het hén op als ze zich gezonder zouden gedragen en zich gezonder zouden voelen? Als een gedragsverandering iets oplevert wat voor de medewerker belangrijk is komt hij/zij bij de kracht én het doorzettingsvermogen die nodig zijn.
Tip 2: Een goed gesprek
Help je medewerkers erachter te komen wat hen motiveert door in gesprek te gaan over wat zij belangrijk vinden. Een veilige setting is dan essentieel. Een gesprek met een leidinggevende is misschien niet de beste gelegenheid om zulke onderwerpen te bespreken. Bied medewerkers daarom andere opties: faciliteer bijvoorbeeld de mogelijkheid om met collega’s in een vertrouwelijke setting te spreken. Denk ook eens aan het inzetten van een welzijnsprofessional: iemand met ervaring in inhoudelijke begeleiding en coaching van mensen op het gebied van gezondheid.
Tip 3: Kies een individuele aanpak
Je medewerkers hebben allemaal een eigen verhaal en een eigen achtergrond. Met een algemene aanpak raak je bij de één misschien de juiste snaar, maar bij de ander sla je de plank volledig mis. Je bereikt het meeste met een persoonlijke aanpak. Geef je medewerkers de kans om zelf te bepalen waar ze aan willen werken en hoe ze dat willen doen. Het gezondheidsfonds van Viduro is een concreet voorbeeld van een persoonlijke aanpak. Lees er meer over in dit blog.
Met deze tips werk je vanuit de intrinsieke motivatie van je medewerkers om aan de slag te gaan met hun eigen gezondheid. Een duurzame verbetering voor je medewerkers én je bedrijf.
Zetten deze tips je aan het denken? Wil je eens doorpraten over hoe je dit in jouw bedrijf zou kunnen aanpakken? Neem gerust contact met ons op.
© 2024 Viduro B.V. | strategische denkers & impactvergroters Website door Encore