Case: European Green Leaf Award

donderdag 28 juni 2018

Bij Gemeente Horst aan de Maas springen ze een gat in de lucht als ze horen dat de gemeente is geselecteerd als finalist voor de European Green Leaf Award: een prestigieuze duurzaamheidsprijs die de Europese Commissie jaarlijks uitreikt aan gemeenten met tussen 20.000 en 100.000 inwoners. Horst aan de Maas mag zich, samen met nog vier andere kanshebbers uit Spanje, Bulgarije, Finland en België, presenteren voor de jury. Spannend! Maar, hoe pakken we dat aan? Viduro bereidde samen met de gemeente de presentatie voor. En mét resultaat!

De Viduro-aanpak

Convergeren is kiezen
In de gemeente Horst aan de Maas bruist het van de groene initiatieven. Het bidbook dat de gemeente heeft ingestuurd als inschrijving voor de award staat dan ook vol met duurzame plannen, programma’s en projecten. Een indrukwekkende lijst maar veel te veel om in de twintig minuten spreektijd te kunnen aanstippen. We kiezen voor een selectie van vijf initiatieven die de diversiteit van alles wat er gebeurt goed illustreert.

Ambassadeurs mobiliseren
Vijf ambassadeurs -een student, een ondernemer, een wethouder, een beleidsadviseur en een afgevaardigde van een burgerinitiatief-  vinden we bereid om hun passie voor één van de duurzaamheidsthema’s met de jury te delen.

European Green Leaf Award - GuerillaGuerilla-campagne
In de week voorafgaand aan de jurypresentatie vinden in Nijmegen, European Green Capital 2018, al diverse activiteiten plaats. Steeds duiken daar mysterieuze groene voorwerpen op. Een fietsbel, tuingereedschap, een LED-lampje, een plantje… gasten komen ze tegen bij de openingsreceptie, het concert aan de Waal en zelfs in hun hotels.

Crossmediale presentatie
Om het persoonlijke verhaal van de ambassadeurs optimaal te combineren met beelden van de initiatieven kiezen we voor een presentatie waarin videobeelden naadloos overvloeien in het gesproken verhaal. Vanuit dronebeelden van het gebied zoomen we in op de diverse initiatieven. Elk item eindigt met een close-up op een groen voorwerp: een fietsbel, een LED-lampje... aha! De spreker neemt datzelfde voorwerp mee het podium op. Zo ontstaat een verrassende overgang tussen de video en de live-presentatie.

Het resultaat

Samen sterk
European Green Leaf Award - ConsortiumOp donderdag 21 juni is het zover: in het Nijmeegse Fort Lent vallen alle puzzelstukjes op hun plek tijdens de allesbepalende twintig minuten: de videobeelden, de groene voorwerpen, de persoonlijke verhalen. Wát een adrenaline en wát een mooi resultaat hebben we samen bereikt! Trots en tevreden keren we huiswaarts. Het aftellen is begonnen!

Tijdens de zenuwslopende Award Ceremony in de avond blijkt dat het Spaanse Cornellà de Llobregat de award in de wacht sleept. Samen met… Horst aan de Maas! De jury prijst in het bijzonder het enthousiasme van het consortium en de enorme inzet van inwoners om klimaatverandering tegen te gaan en duurzaam vervoer te bevorderen.

European Green Leaf Award - award ceremony

Wij kijken met trots terug op een zeer geslaagde samenwerking met de collega’s van Horst aan de Maas, de ambassadeurs van de Groenagenda, Trendsportal, EnergieKronenberg en Brightbox en onze partners 11Graden en Marker Ontwerp.  Heel veel dank voor jullie enthousiasme, flexibiliteit en inspiratie! Samen hebben we in korte tijd een schitterend resultaat geboekt. Op naar 2019: het jaar waarin Horst aan de Maas zich ambassadeur van European Green Leaf mag noemen!


Naar het overzicht van blog berichten