Inhakers, maar dan origineel!

dinsdag 24 juni 2014

Brand matching biedt mogelijkheden

Merken spelen graag in op de actualiteit. Daarmee trekt een merk aandacht en trekt u potentiële klanten. Inspelen op de actualiteit is in het digitale tijdperk een stuk eenvoudiger geworden, maar een originele inhaker bedenken is des te moeilijker. Toch zijn er verschillende voorbeelden te bedenken die viraal veel succes behaalden door gebruik te maken van brand matching.

Oranje balletje, pen of petje?

De WK inhakers zijn op dit moment niet te missen. Maar hiermee bent u in onze ogen al lang niet meer onderscheidend genoeg. Uw klanten een oranje balletje sturen om daarmee onder de aandacht te komen, liever niet. U geeft hiermee niet uw onderscheidende en innovatieve vermogen aan. Uiteraard zijn er wel succesvolle WK inhakers te bedenken, maar inspringen op een dergelijke geplande, massale actualiteit blinkt meestal niet uit in originaliteit. Een succesvolle WK-inhaker op dit moment; het juichpak van Roy Donders in opdracht van Jumbo, is vanuit het WK gezien wellicht niet zo origineel, er worden immers al jaren speciale WK pakjes gemaakt zoals de Bavaria Dutch Dress. De actie is origineel en een succes door het inhaken op de bekendheid van Roy Donders op dit moment. De jumbo profiteert dus van het merk Roy Donders.

Origineel voor de dag door brand matching

Dit brengt ons meteen bij de essentie en het advies van deze blog. Focus niet zozeer op geplande actualiteiten waar iedereen massaal op inspringt zoals het WK, maar zoek juist de spontane actualiteiten op waar u origineel en passend bij uw product op in kunt springen. Ga hier vooral de interactie met andere bekende merken aan, dat vergroot uw zichtbaarheid alleen maar! Dit kan op een positieve manier waarbij beide merken elkaar versterken.

Brand matching betekent letterlijk het matchen van merken. Dit kan middels een officiële samenwerking, maar uiteraard ook door een interactie van twee of meer merken waarbij veel zichtbaarheid kan ontstaan. We bedoelen hiermee het reageren en inspringen op acties van merken terwijl er geen officiële verbondenheid bestaat. Enkele voorbeelden:

Klik op de afbeeldingen voor een grotere afbeelding.
Jumbo NSJumbo en NS. De NS kampte in mei met een staking van de schoonmakers. Het gevolg vieze treinen waar de reizigers tussen de rotzooi zaten. Jumbo sprong hier op in door op diverse stations gratis schoonmaakdoekjes uit te delen die net uitgeroepen waren tot beste schoonmaakdoekjes. Een voorbeeld waarbij Jumbo aansluit op het merk NS, echter wel ten koste van het merk NS.
 

Hema marlies dekkersHEMA en Marlies Dekkers. Begin dit jaar ging lingerie-ontwerpsterMarlies Dekkers failliet. HEMA haakte hier effectief op in met ‘Geen zorgen, wij vangen ze wel op’ met een beeld waarin de BH’s van HEMA getoond werden. Dubbel geluk voor HEMA want de actie werd helemaal niet door de winkelketen bedacht. Het was een creative director die deze afbeelding maakte en op Twitter plaatste. HEMA hoefde het alleen maar verder te verspreiden. Gratis marketing!


Heineken KLMKLM en Heineken. Ook KLM en Heineken gingen vorig jaar op Facbook volop de interactie aan. Of dit spontaan was of gepland, maakt eigenlijk niet uit. Het doel is behaald. Twee internationaal bekende bedrijven uit Nederland die elkaar op social media versterken. De berichten voelden spontaan en niet commercieel, terwijl de merken wel positiever en sterker blijven hangen in de ogen van de consument. Kortom, succesvolle actie!

Brand matching als nieuwe marketingvorm

Brand matching is een interessant fenomeen. Als een door u gewaardeerd merk de samenwerking aangaat met een ander merk, zult u hier ook positiever tegenover staan. Doordat merken met elkaar matchen, uit verschillende productcategorieën, worden ze beiden voorgesteld aan een geheel nieuw publiek. Social media heeft dit alleen maar laagdrempeliger en makkelijker gemaakt.


Naar het overzicht van blog berichten